Meme Kanseri Tedavi Süreci

Meme kanseri tedavi süreci meme kanserinin kaçıncı evrede olduğuna göre değişiklik gösterir. Meme kanseri tedavisinde multidisipliner yaklaşım ön planda tutulur. Bölgesel ve sistemik tedaviler bir arada uygulanır. Bu uygulamanın nasıl yapılacağı hastalığın evresine, kanserin patolojik tipine ve hastanın genel durumuna bakılarak karar verilir.

 

Meme Kanseri Tedavi Süreci Nasıldır?

Meme kanseri tedavisini belirlemede en önemli kısım hastalığın evresidir. Meme kanseri tedavi süreci şu şekildedir:

  • Evre 0: meme kanserinde cerrahi müdahale uygulanması mümkündür. Hasta kemoterapi almaz. Radyoterapi ise tedaviye eklenebilir.
  • Evre 1 ve 2: meme kanserinde cerrahi müdahale yapılır. Cerrahi müdahale ardından kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir.
  • Evre 3: Hastayı cerrahi müdahaleye uygun hale getirilebilmek için öncelikle kemoterapi tedavisi uygulanması gerekir.
  • Evre 4: Kanserin vücuda ne kadar yayıldığına bakılır. Kemoterapi sonrası cerrahi müdahale yapılabilir. Kanser yayılımı fazla ise sadece kemoterapi ve bazen radyoterapi uygulanır.

Meme Kanseri Tedavi Yöntemleri

Meme kanseri tedavi yöntemleri son yıllarda oldukça gelişim göstermiştir. Hastalığı hem teşhis etmek hem de tedavi etmek eskisine oranla çok daha kolay ve başarısı yüksek hale gelmiştir. Meme kanseri tedavi yöntemleri ikiye ayrılarak yapılır. Bu tedavi yöntemlerinden birincisi cerrahi tedavi yöntemidir. İkincisi ise medikal tedavi yöntemidir. Kanserin evresine göre cerrahi müdahale ilk yapılabilir. Ya da önce medikal tedavi uygulanıp sonrasında cerrahi tedavi uygulanabilir

meme-kanseri-tedavisi

meme-kanserinde-cerrahi-tedavi-yontemleri

Meme Kanserinde Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Meme kanserinde cerrahi tedavi yöntemleri şu şekildedir:

  • Meme koruyucu cerrahi; tümörün etrafındaki bir miktar normal meme dokusu ile birlikte çıkarılma işlemidir. Bu yöntem her hastada uygulanamaz.
  • Basit mastektomi; tümörün memenin tamamı ile birlikte alınma işlemidir. Lenf bezleri çıkarılmaz.
  • Subkutan mastektomi; tümörün meme dokusunun tamamı ile çıkarılma işlemidir. Bu işlemde meme cildi ve meme başı korunur.
  • Modifiye radikal mastektomi; tümörün meme ve fasyası ile birlikte çıkarılma işlemidir. Ayrıca lenf bezleri de alınır.
  • Radyoterapi; ışın tedavisi olarak da bilinen bu işlem sırasında X ışınları meme bölgesine ve koltuk altına uygulanır. Genellikle cerrahi işlemin arkasından kanserli hücrelerin yok edilmesi için yapılan bir işlemdir.

Meme Kanserinde Medikal Tedavi Yöntemleri

Meme kanserinde medikal tedavi yöntemleri cerrahi işlemden önce ya da sonrasında uygulanabilir. Medikal tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kemoterapi; kanser hücrelerinin ölmesine yardımcı olacak ilaçların kullanıldığı tedavi yöntemidir. İlaçlar damardan ya da ağızdan alınabilir. Toplamda üç ya da beş aylık bir tedavi uygulamasıdır. Ameliyat sonrası vücutta tümör kalmasa bile tümörün tekrar gelişmesini önlemek için kemoterapi uygulanabilir. Bu tedavi yöntemine ise adjuvan kemoterapi denir. Ameliyat olamayacak hastaların tümör boyutunu küçültüp cerrahi müdahaleye uygun hale gelmesi için verilen kemoterapiye Neoadjuvan kemoterapi adı verilir.
  • Hormonoterapi; meme kanseri tedavisi sırasında kanser hücrelerinin büyümelerini ve artmalarını önlemek için kullanılır. Bazı meme kanseri türlerinde östrojen kanserin ilerlemesini daha kolay hale getirir. Bu durumu engellemek için hormonoterapi ile yumurtalıklardan salınan östrojen hormonu engellenir.
  • Akıllı ilaç tedavisi; büyüme sinyallerini algılayan reseptörlere karşı bu ilaçların gelişimi sağlanmıştır.

Meme Kanseri Tedavi Sonrası Süreci

Meme kanseri tedavi sonrası sürecinde hastalığın tekrar nüksetme olasılığı vardır. Bazen tedavi bittikten sonra vücutta tespit edilememiş kanser hücreleri kalmış olabilir. Bunun önüne geçmek için düzenli aralıklarla kontrollere gitmek gerekir. Kanser tedavisinden 3 ay sonra doktor kontrolleri sağlar. Bu süreç 6 ayda bir ve yılda bir şekline yükselir. Herhangi bir kanser tespiti yapılmasa bile senelik mamografi testi yaptırmak gerekir.

 

 

 

Meme Kanserinde Metastaz Riski Nedir?

Meme kanseri teşhisi konulan hastaların ortalama olarak %5-10’unda organlarda metastaz söz konusudur. Meme kanserinde metastaz riski, kemiklerde yüksektir. Riskin az olduğu bölgeler ise karaciğer, akciğer, beyin, göğüs zarı ve yumuşak dokulardır.

Meme Kanserinin Görmezden Gelinmesi Nelere Yol Açar?

Memesinde şüpheli bir oluşum fark ettiği halde doktora başvurmayıp hastalığı görmezden gelen hastalar bulunmaktadır. Durum böyle olunca tanı ve tedavi de gecikmektedir. Hastanın yaşam süresinin azalmasına kadar etki edebilmektedir.

Mamografi Hangi Sıklıkla Çekilmelidir?

Amerikan Kanser Enstitüsü, Dünya Sağlık Örgütü ve Türk Radyoloji Derneği’ne göre 40 yaş ve üstündeki kadınlar, yılda bir defa mamografi çektirmelidir. 70 yaş ve üzerindeki hastaların ise yılda ya da iki yılda bir mamografi çektirmesi önerilmektedir.

Meme Kanseri Önlenebilir mi?

Meme kanserinin önlenebilmesine dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bu hastalıkta erken tanı oldukça önemlidir. Erken teşhis edilen meme kanseri, tedavi edilebilmektedir.

Meme Protezi Nedir?

Meme ameliyatı geçirmiş ve plastik rekonstrüksiyon cerrahisi yapılmamış kadınlar, fiziksel görünümlerini korumak amacıyla sütyenlerinin içerisine yerleştirilen silikon protez memeyi kullanmaktadırlar. Meme kanseri nedeniyle memesi alınan ya da içi boşaltılması gereken memelerde de özel silikon protezler kullanılabilmektedir.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meme-kanseri-teshisi
Meme Kanseri Teşhisi

Meme kanseri teşhisi için kişinin kendi yapacağı bazı kontrol yöntemleri bulunur. 40 …

Devamını Oku
hasta-icin-meme-biyopsisi
Hasta İçin Meme Biyopsisi

Hasta için meme biyopsisi memede rastlanan kitlelerin tanısını koymak için uygulanan …

Devamını Oku
memede-kist
Memede Kist

Memede kist oluşumu genellikle meme kanseri olunduğu anlamına gelmez. Memenin yapısın…

Devamını Oku