Meme Kanseri Ameliyatı

Meme kanseri ameliyatı, her hastada farklı şekillerde yapılmaktadır. Kanserin boyutu, türü, yayılma oranı, başka organlara sıçrama riski gibi unsurlar ameliyat şeklini belirler. Ameliyat yöntemleri de meme dokusunu korumaya yönelik, memenin tamamen alınmasına veya alındıktan sonra implant uygulaması yapılmasına göre çeşitlendirilir.

Hastanın genel sağlık durumu bu noktada önemlidir. Ameliyat sonrası iyileşme sürecini de etkiler. Hastanın doktor tavsiyelerine uymasıyla, sağlıklı bir iyileşme dönemi geçirilebilir.

Meme Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Meme kanseri ameliyatı, genel anestezi altında yapılır. Eski zamanlarda en sık olarak modifiye radikal mastektomi denieln tüm memenin alındığı ameliyalara yapılırdı kemoterapinin ve teknolojinin gelişmesi ile beraber meme koruyucu ameliyatlarda artış olmuştur. Meme koruyucu operasyonlar tümör ve etrafındaki meme dokusunun birazının alınmasıyla gerçekleşir. Mastektomi operasyonunda ise meme dokusu tamamen alınır. Bu işlemlerden hangisinin uygulanacağına, tümörün memedeki yaygınlığına ve odak sayısına göre karar verilir.

Koruyucu ameliyatlarda kozmetik görüntünün bozulmaması sağlanarak hastanın hem fiziksel hem psikolojik olarak en düşük düzeyde etkilenmesi amaçlanır. Bir parçası alınan bu operasyonlarda geride kalan dokunun estetik yöntemler ile iyileştirilmesi amaçlanır. Eğer memedeki tümör yayılmışsa, birden fazla konumda bulunuyorsa, çok büyükse o zaman memenin tamamı cilt ile beraber ya da cilt koruycu olacak şekilde sadece meme içi boşaltılır. Meme ucu ve cildi kalacak şekilde meme içi boşlatılırsa eş zamanlı olarak silikon implant yerleştirilerek fiziksel olarak görünüm olarak bir eksiklik yaşanmaması sağlanır.

Meme Kanseri Ameliyatı Neye Göre Yapılır?

Meme kanseri ameliyatı, birkaç unsur göz önünde bulundurularak yapılır. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, tümörün büyüklüğü, kanserin tipi ve hangi evrede olduğu gibi özellikler önemlidir. Memenin bir kısmının çıkarılması veya memenin tamamen çıkarılması şeklinde iki yöntemle yapılabilir. Kanserin lenf bezlerine ve vücuttaki diğer organlara yayılma riski bulunacağından, buna uygun olarak hasta değerlendirilmelidir.

Meme kanseri hastalarının her biri farklı bünyeye sahip farklı insanlardır. Bu nedenle aynı evrede olan iki hasta bile farklı semptomlar gösterebilir. Bu kişilere farklı ameliyat yaklaşımları benimsenmesi gerekebilir. Meme kanseri ameliyatı için deneyimli bir uzmanın size uygun olarak bir yol haritası çizmesi gerekmektedir.

Meme Kanseri Ameliyatı Yöntemleri

Meme kanseri ameliyatı yöntemleri; hastadaki kanserin büyüklüğüne, evresine, türüne göre değişmektedir. Aşağıda ameliyat yöntemleri belirtilmiştir.

Koruyucu Meme Ameliyatı: Meme kanseri etrafında sağlam meme dokusu olacak şekilde çıkarılır. Tek odklı meme kanserlerinde meme büyüklüğü yeterli ise ve başka bir problem ya da ek hastalık yoksa bu yöntem tercih edilir.

Risk Azaltıcı Meme Cerrahisi: Kanser olmasa bilee risk bulunduğu için meme dokusunun tümünün alınıp eş zamanlı olarak silikon ameliyatlarının yapıldığı ameliyatlardır. Ailesinde genetik olarak meme kanseri riski bulunan kişiler için bir seçenektir

Mastektomi: Meme kanserinin büyük veya yayılmış olduğu durumlarda meme dokusunun tamamının çıkarıldığı ameliyattır.

Onkoplastik Meme Ameliyatı: Meme dokusunun tamamının ya da bir kısmının çıkarıldığı ve memenin estetik görünümünün de sağlandığı ameliyattır. Plastik cerrahi yöntemler de uygulanarak memenin kozmetik görünümü sağlanır. Doku çıkarıldıktan sonra memeye şekil verilir, hastanın kendi dokuları veya silikon implant yöntemiyle yeniden meme görünümü yapılır.

Modifiye Radikal Mastektomi: Mastektomi ile benzeyen bir işlemdir, ancak aynı zamanda koltuk altı lenf düğümleri de çıkarılır. Bu, kanserin lenf düğümlerine yayılmasından dolayı koltuk altı temizlenmesi amacıyla yapılır.

meme-kanseri-ameliyati-yontemleri

meme-kanseri-ameliyati-nasil-yapilir

Meme Kanseri Ameliyatı Riskli mi?

Meme kanseri ameliyatı her cerrahi operasyon gibi belirli riskler içermektedir. Her hastanın durumu birbirinden farklıdır bu yüzden riskler de farklılık gösterebilir. Deneyimli ve uzman bir cerrah ve ekibinin yapacağı meme kanseri ameliyatı ile riskler en aza indirilebilir. Her ameliyatta olduğu gibi enfeksiyon riski bulunur. Antibiyotik tedavisi ile geçirilebilir. Kanama da ameliyat sırasında ve sonrasında görülebilir ve ekibin duruma müdahalesi ile giderilir. Anesteziye bağlı sorunlar da oluşabilir.

Meme kanseri ameliyatı riskleri, yapılacak ameliyat yöntemine göre de değişebilir. Yaranın iyileşme problemi, yaranın olduğu yerde sıvı birikmesi, lenf ödeminin yaşanması, memenin yeniden şekillendirilmesi sonrasında implantın kayması gibi sorunlar yaşanabilir. Bunlar ameliyatınızı yapan cerrahın tedavi sonrasında kontrolü altında olacak sorunlardır, iyileştirilebilir. Riskler her zaman bulunur, ameliyattan önce doktorunuz bu riskler hakkında sizi bilgilendirecektir.

Meme Kanseri Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Meme kanseri ameliyatının süresi, uygulanacak yönteme göre değişmektedir. Ameliyatın karmaşıklığına, yapılacak işlemlere, kanserin büyüklüğüne göre değişmektedir. Genellikle 1-3 saat arasında sürer ancak daha komplike işlemler gerektiriyorsa bu süre farklı olabilir. Küçük tümörlerin bulunduğu işlemler daha kısmi doku çıkarması gerektirdiği için daha kısa sürebilir. Ancak büyük çaplı tümörler varsa, sonrasında implant yerleştirme gibi işlemler barındırıyorsa bu ameliyatlar daha uzun süreli olabilir. Ameliyat sırasında kişinin sağlık durumu da göz önünde bulundurulur.

Meme Kanseri Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Meme kanseri ameliyatı sonrası iyileşme süreci, hastanın geçirdiği ameliyatın karmaşıklığına göre değişir. Hastanın genel olarak sağlık durumu da ameliyattan sonraki iyileşme sürecini etkileyecektir. Hastanede kalış süresi de ameliyatın türüne ve hastaya göre belirlenir. Hasta iyileşme döneminde yaranın bakımına dikkat etmelidir. Genellikle dinlenme ve iyileşmeye odaklanılmalıdır. Ameliyattan birkaç hafta sonrasında dikişler alınır. Genel olarak iki haftalık bir süre sonrasında hasta günlük hayatına dönebilir. Kişi kendisine ne kadar çok dikkat ederse o kadar kısa zamanda iyileşir.

Meme Kanseri Ameliyatı Fiyatları

Meme kanseri ameliyatı fiyatları, her hasta için farklı olabilir. Ameliyat yöntemlerine, hastada görülen kanserin büyüklüğüne göre yapılacak ameliyat işlemi de farklı olacaktır. Bu nedenle fiyat bilgisi için öncelikle bir muayene olmak gerekmektedir. Ameliyat planlamanıza göre meme kanseri ameliyatı fiyatları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Muayene ve genel fiyatlar hakkında bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Meme kanseri ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

Meme kanseri ameliyatı sonrası iyileşme sürecini geciktirebileceği için alkol ve sigara tüketimine ara verilmelidir. Faydalı olabilecek egzersizler önerilebilir.

Meme kanseri ameliyatında dren neden takılır?

Meme kanseri ameliyatında cerrahiden sonra oluşabilecek boşluklara, kan ve seroma gibi sıvılar dolabilir. Bunu önlemek amacıyla dren takılır. Drene gelen azaldıktan sonra çıkarılabilir.

Meme kanseri ameliyatından sonra dikişler ne zaman iyileşir?

Meme kanseri ameliyatından yaklaşık 2 hafta sonra dikişler iyileşir ve alınabilir.

Meme kanseri ameliyatından sonra tekrarlar mı?

Meme kanseri, ameliyat edildikten sonra tümörün biyolojisine, evresine ve başka faktörlere bağlı olarak bazı kişilerde tekrarlayabilir. Tekrarlama olasılığı özellikle ileri evrelerde yüksek bir kanser türüdür.

Meme kanseri ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Meme kanseri ameliyatları kesi tipine göre iz bırakacak türde operasyonlardır. Onkoplastik meme cerrahisi ile iz en az seviyeye indirilebilir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

aksiller-meme-kanseri
Aksiller Meme Kanseri

Aksiller metastaz ile başvuran okkult meme kanseri tanısal ve terapötik bir zorluk ol…

Devamını Oku
meme-kanserinde-goruntuleme-yontemleri
Meme Kanserinde Görüntüleme Yöntemleri

Meme kanserinde görüntüleme yöntemleri sayesinde meme kanseri teşhisi rahatlıkla konu…

Devamını Oku
meme-kanseri
Meme Kanseri

Meme kanseri, kadınlarda karşılaşılan kanserler arasında ilk sırada yer almaktadır. H…

Devamını Oku