Sürrenal bez, adrenal bez veya böbrek üstü bezi olarak da tanımlanabilmektedir. Her iki böreğin üst kutuplarında yer almakta olan ve ağırlıkları 4 ile 6 gr civarında olan bezlerdir. Bu bezler oldukça önemli hormonlar salgılamaktadır. Böbrek üstü bezlerinin kortex ve medulla diye ikiye ayrılan bölgeleri bulunmaktadır. Kortex bölgesinin ise farklı Sürrenal bez hormonları salgılamakta olan 3 farklı tabakası bulunmaktadır. Burada hangi bölge veya tabaka hasta ise o bölgeden sentezlenen hormon fazlalığı ya da yokluğuna bağlı olarak bazı hastalıklar oluşmaktadır.
Börek üstü bezleri üçgen şeklindedir ve baş parmak boyutundadır. Hormon ürettiklerinden dolayı endokrin orgalar olarak da bilinmektedirler. Üretmekte oldukları hormonlar kan basıncı ve kandaki kimyasalların seviyelerinin kontrolünde, vücuttaki su ve glukoz kullanımında ve stres esnasında vücutta oluşan kaç ya da savaş reaksiyonuna cevap vermektedir.
Sürrenal Bez Nedir?
Sürrenal Bez Nedir? Her bir böbreğin üzerine yerleşmiş olan bezler olarak görülmektedir. Vücudunda en önemli hormonlarını salgılayan bezler olarak bilinmektedir. Bu önemli hormonlar arasında adrenalin, noradrenalin, aldosteron, kortizol yer almaktadır. Burada salgılanan hormonlar vücudumuzdaki sıvı ve tuz seviyelerini etkilemektedir. Böylelikle kan düzeyini, kan basıncını ve tansiyonu düzenlemektedir. Aynı zamanda kalp atış hızını arttıran hormonları salgılamaktadırlar.
Bununla birlikte ihtiyaç duyulduğunda vücuttaki diğer sistemleri de desteklemekte ve metabolizmanın çalışma ritmini düzenlemektedir. Bu bezlerde bazı durumlarda tümör oluşumu meydana gelebildiği de gözlemlenmektedir.
Sürrenal Bez Neden Olur?
Sürrenal Bez Neden Olur? Böbrek üstü bezi olarak da bilinen bu bezler, vücutta oldukça önemli hormonların üretilmesini sağlamaktadır. Ayrıca böbrek üstü bezine bağlı olarak gelişen hastalıklara ise böbrek üstü bezi hastalıkları ismi verilmektedir. Addison hastalığı olarak da tanımlanan böbrek üstü yetmezliği, böbrek üst kabuğunun zarar görmesi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Zarar gördüğünde kortizol ve aldosteron üretememektedir.
Mantar enfeksiyonları, vücutta yer alan diğer enfeksiyonlar, kanser ve tümörlerin ilerlemesi de burada yer almaktadır. Bununla birlikte çok fazla kan sulandırıcı ilaç kullanılması da nedenler arasında bulunmaktadır. Bağışıklık sisteminin böbrek üstü bezlerini etkilemesi ile birlikte otoimmun hastalığı da ortaya çıkabilmektedir.
Sürrenal Bez Belirtileri Nelerdir?
Sürrenal Bez Belirtileri Nelerdir? Belirtiler farklı şekillerde kendini ortaya çıkabilmektedir. Oldukça önemli hormonların üretilmesini sağlamakta olan bu bezler, farklı nedenlerden dolayı hasar görebilmektedir. Bu şekilde ise bazı hastalıkların oluşumuna ortam hazırlanmaktadır. Sarımsı görünüme sahip olan ve hormon üreten böbrek üstü bezlerinin ürettiği hormonlar diğer organları veya hücre aktivitelerini etkilemektedir. Ayrıca hormonlar kan yolu le taşınmaktadır. Bu bezlerde oluşan rahatsızlık sonucunda ise şu belirtiler kendini gösterebilmektedir:
- Yüksek tansiyon
- Diyabet
- Kalp çarpıntısı
- Sinirlilik
- Endişe
- Panik atak hissi
- Baş ağrısı
- Aşırı terleme
- Düşük potasyum seviyesi
- Karın ağrısı
- Açıklanamayan bir neden ile kilo alma
Sürrenal Bez Nasıl Teşhis Edilir?
Sürrenal Bez teşhisi için ilk olarak kişinin hangi rahatsızlıkları yaşadığı tespit edilir. Cilt problemleri, kilo problemleri oluşmaya başlamaktadır. Aynı zamanda tansiyon ve kalp çarpıntısı oluşmaktadır. Çarpıntı, terleme, acı ve ağrı çekme, kıllanma ve çatlama oluşumu gibi durumlar ile de kendini belli edebilmektedir. Bununla birlikte erkeklerin memesinde büyüme oluşabildiği gözlemlenmektedir. Eğer bu gibi durumlar bulunuyor ise mutlaka muayene gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Muayene ile birlikte kişinin şikayetleri dinlenmekte ve buna yönelik bazı testler uygulanmaktadır. Uygulanan testler ile birlikte teşhis konulmakta ve buna uygun bir tedavi uygulanmaya başlanmaktadır. Böylelikle kişinin iyileşmesi sağlanabilmekte ve rahatsız edici belirtiler ile hayat kalitesinin düşmesinin önüne geçilmektedir.