Tiroid Nodülü

Tiroid nodülü, tiroit dokusu içerisinde oluşmakta olan ve farklı yapıda, boyutta olabilen kitleler olarak tanımlanmaktadır. Genelde büyük bir kısmı zararsız ve iyi huyludur. Genelde gözle görülmektedirler fakat 2 cm çapa ulaşana kadar fark edilememektedirler. %5 ile %10 civarında kanser riski taşıdıkları bilinmektedir. Bazen tek başına bir hastalık olabilmekte bazen ise başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kanserleşme, aşırı hormon üretme ile hipertiroide neden olma, iri olduğunda nefes borusuna baskı yapma gibi sorunlara yol açabilmektedirler.

 

 

Tiroid Nodülü Nedir?

Tiroid Nodülü tiroit bezinde belirgin bir şekilde yer kaplamaktadır. Çevresinde bulunan normal tiroit dokusundan daha farklı şekildedir. Küresel veya oval şekilli olabilmektedir. Kısaca tiroit bezi içerisinde normalde olmaması gereken bir doku olarak da tanımlanabilmektedir. Burada nodül bulunduğunda ismi nodüler guatr olarak tanımlanmaktadır. Boyutları kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Toplumda oldukça sık karşılaşılan sorunlardan biri olduğu da bilinenler arasında yer almaktadır.

Küçük boyutlarda olanlar herhangi bir belirti vermemektedir. Fakat büyük boyuta sahip olanlar ses kısıklığına ve kalınlaşmasına yol açabilmektedir. Aynı zamanda kişinin yutma güçlü yaşamasına da sebebiyet verebilmektedir. Kanser riski taşıma ihtimali olduğundan dolayı düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir.

Tiroid Nodülü Nedenleri

Tiroid nodülü, tiroit bezinin büyümesi ve burada bir yumru oluşması olarak tanımlanan ve temelinde iyot eksikliği olduğu düşünülen bir sorundur. Kişinin beslenme alışkanlıkları ve içme suyunda bulunan iyot eksikliği sebepler arasında yer alabilmektedir. Özellikle ülkemizin belli bölgelerinde bu sorun ile daha sık karşılaşıldığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle kişinin beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Düzenli kontrollerin aksatılmaması önerilmektedir.

Tiroid Nodülü Belirtileri Nelerdir?

Tiroid Nodülü Oldukça sık görülen rahatsızlıklardan birisidir, her bireyde farklı boyutlarda ortaya çıkabilmektedir. Farklı boyutlarda olduğundan dolayı da belirtileri kişiden kişiye değişim gösterebilmektedir. Boğazda nodül özellikle küçük boyutlarda olan kişilerde hiçbir belirti vermeyebilir. Fark edildiğinde tedavisinin başlatılması ve takip edilmesi gerekmektedir. Çünkü kanserleşme ihtimali bulunmaktadır.

Tiroid nodülü, tiroit dokusu içerisinde oluşmakta olan ve farklı yapıda, boyutta olabilen kitleler olarak tanımlanmaktadır. Genelde büyük bir kısmı zararsız ve iyi huyludur. Genelde gözle görülmektedirler fakat 2 cm çapa ulaşana kadar fark edilememektedir. %5 ile %10 civarında kanser riski taşıdıkları bilinir. Bazen tek başına bir hastalık olabilmekte bazen ise başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kanserleşme, aşırı hormon üretme ile hipertiroide neden olma, iri olduğunda nefes borusuna baskı yapma gibi sorunlara yol açabilmektedirler.

Tiroid Nodülü Belirtileri arasında ise şunlar yer almaktadır:

  • Yutkunma esnasında boğazda takılma hissi oluşması
  • Nefes alırken zorlanma hissi
  • Ses kısılması
  • Boğaz ağrısı
  • Boğuk ses
  • Yemek borusunda meydana gelen baskı hissiyatı nedeniyle geceleri gürültülü bir şekilde nefes alma
  • Nodül baskısından dolayı yutma zorluğu yaşama
  • Metabolizma hızlanmasına bağlı olarak kilo kaybı
  • Kaslarda güçsüzlük
  • Kaygılı ruh hali
  • Kalp çarpıntısı
  • Regl düzeninin bozulması
  • Yutma güçlüğü

    tiroid-nodulu-belirtileri-nelerdir

    tiroid-nodulu-nedir

    Tiroid Nodülü Tanı Yöntemleri

    Tiroid Nodülü Tanısı Dikkatli bir şekilde gerçekleştirilen fiziksel muayene ile birlikte konulabilir. Bunun yanı sıra ultrasonografi yöntemi ile de teşhis konulabilmektedir. Ultrasonografi yöntemi ile kitlenin sıvı veya katı olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Aynı zamanda nodülün boyutu, sınırları ve kanlanması da kontrol edilebilmektedir. Tüm bu özellikler iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığını anlamak için yeterli olmaktadır. Eğer gerekli görülürse iğne biyopsisi gerçekleştirilmektedir. Fakat bazen bu biyopsi yetersiz olabilmektedir ve cerrahi yöntemlere gerek duyulmaktadır. Bunun yanında bazı kan testlerine de başvurulmaktadır. Bu sayede nodüllerin ne kadar kan üretip üretmediği dair bilgi elde edilmektedir.

    Tiroid Nodülü Tedavi Yöntemleri

    Tiroid nodülü tedavi yöntemleri, nodülün iyi huylu veya kötü huylu olmasına bağlı olarak değişim göstermektedir. İyi huylu olanlar genelde takibe alınmaktadır. Fakat iyi huylu olmasına rağmen hastanın rahatsızlık hissetmesine ve bazı sorunlar yaşamasına yol açıyor ise cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir. Tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavisi, cerrahi tedavi, radyoaktif iyot tedavileri yer almaktadır.

    Tiroid Nodülü Sıkça Sorulan Sorular

    Tiroid nodülü olanlar nelere dikkat etmeli?

    Tiroid nodülü olan kişilerin beslenmelerinde düzenleme yapmaları, iyileşmede etkili olabilir. Tiroid hastalıklarında vücuttaki iyot dengesi oldukça önemlidir. Kaliteli deniz ürünleri, yeşil sebzeler ve süt ürünlerinde yeterli iyot bulunmaktadır.

    Nodül kendiliğinden yok olur mu?

    Tiroid nodülleri kendiliğinden yok olan bir yapıya sahip değildir. Tiroidlerde nodül oluşmasının altında yatan neden tedavi edilmelidir. İlaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi gibi yöntemler ile nodül küçültülebilir.

    Tiroid nodülü küçültmek için ne yapmalı?

    Tiroid nodülünü küçültmek için ameliyatsız tedavi seçenekleri değerlendirilebilir. İyi huylu nodüller lazer ablasyon yöntemi ile tedavi edilebilir.

    Tiroid nodül büyüklüğü kaç cm olursa tehlikelidir?

    Tiroid nodülleri genellikle 2 santim civarında iken fark edilmektedir. Nodülün 3-4 santimi geçmesi hastanın belirti göstermesine neden olabilir. Boyutunun yanında nodülün iç yapısının özellikleri ve patolojik değerlendirme sonucu, tehlikeli olup olmadığını belirlemektedir.

    Tiroid nodülü kanser demek midir?

    Her tiroid nodülü kanser özelliği taşımamaktadır. Nodülün iç yapısı incelendiğinde kanser özelliği olup olmadığı belirlenmektedir. Tiroid nodüllerinin %5’inde kanser görülmektedir.

    Sosyal Medyada Paylaş:

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    tiroid-kanseri
    Tiroid Kanseri

    Tiroid bezini etkileyen nadir bir kanser türüdür. Tüm kanserlerin %1’ini oluşturmakta…

    Devamını Oku
    tiroid-hastaliklari-kilo-artisina-veya-azalisina-neden-olur-mu
    Tiroid Hastalıkları Kilo Artışına Veya Azalışına Neden Olur mu?

    Tiroid hastalığı ile vücut ağırlığı ve metabolizma arasında karmaşık bir ilişki olduğ…

    Devamını Oku
    tiroid-kanseri-doktoru
    Tiroid Kanseri Doktoru

    İnsan sağlığı tıpkı bir makinenin parçaları gibi birbirine bağlı olarak çalışır. …

    Devamını Oku