Meme kanseri organın şekli ve işlevine uyumsuz şekilde kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Elli yıl önce her 13 kadından biri meme kanserine yakalanırdı. Günümüzde ise bu oran her 8 kadından birine düşmüştür. Meme kanseri erkeklerde de görülebilir. Ancak bu düşük bir orandadır. Meme kanserinde her kanserde olduğu gibi erken teşhis önem taşır. Meme kanserinin ilerlediği durumlarda kanser önce lenf bezlerine oradan da diğer organlara yayılır.
İçindekiler
Meme Kanseri Olma Riski
Meme kanseri olma riski kişinin genetik yapısına bağlanabilir. Ancak meme kanserinin kesin net bir sebebi yoktur. Meme kanseri olma riskini artıran faktörler bulunur. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- İleri yaş,
- Ailede meme öyküsü bulunması,
- Genetik olarak BRCA1 ve BRCA2 mutasyonu taşımak,
- Meme biyopsisinde kanser öncüsü hücreler bulunması,
- Erken yaşta(12-14 yaş öncesi) adet başlaması,
- Geç yaşta (55 yaş sonrası) menapozun başlaması,
- Doğum yapmamış olmak
- İlk doğumdaki yaşın ileri olması,
- Emzirmemek,
- Fiziksel aktivitenin az olması,
- Obezite ve hormon replasman tedavisi
Meme Kanseri Türleri Nelerdir?
Meme kanseri türleri temel olarak ikiye ayrılır. Bunlar; noninvaziv yani yayılım göstermeyen ve invaziv yayılım gösteren olarak ayrılır. İnvaziv yayılım gösteren kanser türleri ise şu şekildedir:
- İnvaziv duktal karsinom: %80 oranı ile meme kanserinin en sık görülen tipidir. İnvazif duktal karsinom süt kanallarının zarındaki hücrelerde oluşmaya başlar. Sonrasında çevresine yayılım gösterir.
- İnvaziv lobuler karsinom: meme lobları zarındaki hücrelerden başlar. Sonrasında çevresindeki meme dokusuna yayılım gösterir.
Meme Kanseri Evreleri Nasıl Belirlenir?
Meme kanseri evreleri; meme kanserinde hastaya uygun tedavi planının belirlenmesi ve hastalığın gidişatını öngörebilmek için kullanılır. Evreleme klinik ve patolojik olmak üzere iki çeşittir. Evreleme için hastanın görüntüleme ve fizik muayene bulguları tespit edilir. Ameliyat sonrası tümörün ve lenf nodlarının incelenmesi ile patolojik evreleme yapılır. Hastalığın ilerleyişinde tümör boyutu ve lenf bezi metastazı önem taşır.
Meme Kanseri Evreleri Nelerdir?
Meme kanseri evreleri dörde ayrılır:
- Evre 0: Meme kanserinin öncü hücreleri vardır. Meme kanseri gelişme riski birkaç kat artmış haldedir.
- Evre 1A: Tümör boyutu 2cm’den küçüktür. Koltuk altı lenf bezlerine sıçramamıştır.
- 1B: Tümör boyutu 2cm’den küçüktür. Koltuk altı lenf bezlerine mikrometastaz mevcuttur.
- Evre 2A: Memede tümör yoktur. Ancak tümör koltukaltı lenf bezlerine sıçramıştır. Ya da memede tümör 2 cm’den küçüktür. Koltukaltı lenf bezlerine sıçramıştır. Ya da memede tümör 2 cm’den büyüktür. Ancak tümör 5 cm’den küçüktür. Koltukaltı lenf bezlerine sıçramamıştır.
- 2B: Memede tümör 2 cm’den büyüktür. Tümör 5 cm’den küçük ve koltukaltı lenf bezlerine sıçramıştır. Ya da memede tümör 5 cm’den büyüktür fakat koltukaltı lenf bezlerine sıçramamıştır.
Meme Kanseri 3. Evreden Sonra Ne Olur?
Meme kanseri 3 evreden sonra daha çok yayılım göstermeye başlar. Evrelerin gelişimi şu şekildedir:
- Evre 3A: Memede tümör birbirine kenetlenmiştir. Koltukaltı lenf bezlerine sıçramış veya göğüs kafesi önündeki lenf bezlerine yayılmış olabilir. Bununla birlikte memede tümör yoktur ya da memedeki tümör her boyutta olabilir. Ancak tümör meme cildini veya göğüs duvarına sıçrama göstermemiştir.
- 3B: Memede tümör göğüs duvarına ve meme derisine yayılım göstermemiştir. Her boyutta olabilir. Ayrıca tümör birbirine kenetlenmiş olarak koltukaltı lenf bezlerine sıçramış ya da göğüs kafesi önündeki lenf bezlerine sıçramış halde olabilir.
- 3C: Memede tümör olmayabilir. Tümör varsa da bu tümör herhangi bir boyutta olabilir. Tümör göğüs duvarına ve meme derisine yayılmış olabilir. Ayrıca tümör, koltukaltı lenf bezlerine ve köprücük kemiği altı, üstü lenf bezlerine, göğüs kafesi önündeki lenf bezlerine yayılım gösterebilir.
- Evre 4: Kanser hücreleri vücuttaki kemik, beyin, akciğer, karaciğer gibi diğer organlara sıçramıştır.
Meme kanseri, dünya genelinde sıklıkla rastlanan ve kadınlarda görülen kanser türlerinden biridir. Kadınlarda rastlanan kanserlerin %23’lük kısmını meme kanseri oluşturmaktadır. Meme kanserinde bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Yaşın ilerlemesi ve genetik yatkınlık önemli risk faktörleri arasındadır. Obezite, alkol ve doğum kontrol hapının da meme kanseri riskini artırdığı bilinmektedir. Meme kanseri esasen kadınları etkileyen bir hastalıktır. Çok nadir olarak erkeklerde görülebilir. Bir erkekte meme kanseri görülme olasılığı binde 1’dir. Meme kanseri tedavisi; cerrahi tedavi, kemoterapi, hormon tedavisi ve radyoterapi (ışın tedavisi) tedavilerinden oluşmaktadır. Hangi tedavinin ilk uygulanacağı, yani önce kemoteropami, cerrahi mi gerektiği meme kanseri evresine ve meme kanseri alt tipine göre değişmektedir. Meme kanserinin cerrahi tedavisi kapsamında birçok hastada meme dokusunun tamamı ya da gerekli kısmı çıkarılmaktadır. Bu durum da birçok kadını psikolojik olarak kötü etkilemektedir. Onkoplastik cerrahi de onkolojik prensiplerden ödün vermeden meme şeklinin ve bütünlüğünü korumak amaçlanmaktadır. Kadınların kendilerini iyi ve öz güvenli hissetmesi için onkoplastik meme cerrahisi kapsamında yeni meme dokusu oluşturulmaktadır.Meme Kanserinin Dünyada Görülme Sıklığı Nedir?
Meme Kanserinde Risk Faktörleri Nelerdir?
Meme Kanseri Erkeklerde Görülür mü?
Meme Kanserinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Onkoplastik Meme Cerrahisi Nedir?