Tiroid Cerrahisinin Uygulanmasını Gerektiren Durumlar

Tiroit bezi cerrahisinin gereklilerini anlayabilmek için, öncelikle tiroidin ne olduğunu bilmek gereklidir. Tiroid, boyun ön bölgesinde bulunan ve kelebeğe benzerliğiyle dikkat çeken bir organdır. Tiroid bezi, bazı hormonlar salgılayarak, pek çok vücut fonksiyonunun sağlıklı işlemesini sağlamaktadır. Tiroid hormonlarının gereğinden az ya da çok salgılanması, birçok ciddi hastalığın nedeni olabilmektedir.

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan ve Meme – Endokrin Cerrahisi alanlarında hizmet veren Genel Cerrahi Uzmanı Bülent Çitgez, endokrin cerrahisi konusundaki uzmanlığı ile tüm tiroid cerrahisi işlemlerini başarıyla uygulamakta ve bu hizmetleri “bulentcitgez.com” adresi aracılığıyla paylaşmaktadır.

 

 

Tiroid Cerrahisi Yöntemleri Nelerdir?

Tiroid operasyonları; tiroid kanseri, iyi huylu nodüller, aşırı aktif durumdaki tiroid bezi, büyük tiroid bezi (guatr) ve farklı tiroid rahatsızlıkları için uygulanabilmektedir. Başarılı Cerrah Bülent Çitgez’in uyguladığı tiroid cerrahisi yöntemleri hakkındaki bilgilendirmeleri aşağıda yer almaktadır:

  • Lobektomi; tiroid bezinin yarısının çıkartılması şeklinde uygulanmaktadır.
  • Subtotal tiroidektomi; tiroid bezinin neredeyse tamamının çıkartılması şeklinde uygulanmaktadır. (Tek tarafta yaklaşık olarak 1 cm.lik tiroid dokusu bırakılmaktadır). Zorunlu haller dışında pek uygulanmamaktadır.
  • Total tiroidektomi; tüm tiroid dokusunun çıkartılması şeklinde uygulanmaktadır. Günümüzde en sık uygulanan ameliyattır.

Bu operasyon biçimlerinin birtakım riskleri bulunmaktadır. Tiroid operasyonunun temel risklerinden birisi, kalsiyum seviyelerini düzenleyen paratiroid bezleri ile ses tellerinin kontrolünü sağlayan rekürrent ve eksternal laringeal sinirler üzerinde hazar yaratabilmesidir.

 

 

Cerrahi Operasyonun Gerekli Olduğu Durumlar

Genel Cerrahi Uzmanı Bülent Çitgez’e göre, en sık tiroid cerrahisi uygulanmasını gerektiren durumlar, ince iğne aspirasyon biyopsisi sonucunda şüpheli görülen tiroid nodüllerinin çıkartılması şeklinde uygulanan operasyonlardır. Günümüzde patolojik bir sınıflandırma olan BETHESDA sistemine göre operasyona karar verilmektedir.

  • Nondiagnostik; Biyopsi sonucunun yetersiz ve net sonucunun olmaması (en az iki defa tekrar edilmeli)
  • Benign
  • Önemi belirlenemeyen sitolojik atipi/folliküler lezyon (AUS/FLUS)
  • Folliküler neoplazi şüphesi
  • Malignite şüphesi (en sık papiller kanser şüphesi)
  • Malign (en sık papiller kanser)

Bunlardan malign, malign şüphesi, folliküler neoplazi kesin ameliyat gerekir. Nondiagnostik (yetersiz) ve önemi belirsiz atipili hastalar ultrason bulguları ve hastanın kliniğine göre ameliyat kararı verilmelidir.

Tiroit Kanserinde Cerrahi Uygulama

Bülent Çitgez, tiroit kanseri tespit edilmesi halinde, ilk düşünülecek yöntemin cerrahi müdahale olması gerektiğini paylaşmaktadır. Cerrahi müdahalenin niteliği, kanserin evresine göre değişkenlik göstermektedir. Cerrahi operasyon sonrasında tedavi, radyoaktif iyot tedavisi ve hormon ilaçları ile sürdürülmektedir. Kanserin lenf düğümüne sıçraması durumunda, cerrahi operasyon esnasında bütün  tiroid bezinin tamamının alınması gerekmektedir. Eğer lenf bezlerine sıçrama mevcutsa, bu durumda lenf bezlerinin de alınması gerekebilmektedir.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

tiroid-hastaliklari-gebelik-doneminde-fark-edilirse-ne-yapilmalidir
Tiroid Hastalıkları Gebelik Döneminde Fark Edilirse Ne Yapılmalıdır?

Gebelik sırasında, tiroid hormonal ya da boyut açısından önemli değişikliklere uğraya…

Devamını Oku
hipotiroidi-nedir-tani-ve-tedavisi-nasildir
Hipotiroidi Nedir?

Kısaca tiroid bezinin iyi çalışabilmesi için gerekli miktarda hormon üretememesi olar…

Devamını Oku
izsiz-tiroid-ameliyati
İzsiz Tiroid Ameliyatı

İzsiz tiroid ameliyatı, geleneksel tiroid ameliyatlarının yerini alan yeni teknolojiy…

Devamını Oku