Elektronik Sütyen

Geçtiğimiz günlerde Dünyaca ünlü bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren, ekibiyle birlikte meme kanseri teşhisinde devrim yaratabilecek bir buluşa imza attı.
 
Sütyenin içine yerleştirilebilen giyilebilir ultrason tarama cihazı, kadınların kendilerini kolayca ve sık sık taramalarına olanak tanıyarak potansiyel kanser vakalarının erken teşhis edilmesini sağlıyor. Altı yıllık araştırma ve geliştirmenin ardından, cihaz insanlar üzerinde denendi ve Amerika Birleşik Devletleri'nde patent aldı.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre meme kanseri, yalnızca 2020'de 2,3 milyon kadına meme kanseri teşhisi konması ve 685.000 ölümle sonuçlanmasıyla en yaygın kanser türüdür.
 
Çalışmalarını Amerika'da sürdüren Dr. Dağdeviren, 30 yaşına gelmeden giyilebilir kalp pili icadıyla dünya çapında tanınırlık kazandı.
 

Meme Kanseri Nasıl Teşhis Ediliyor?

Meme kanseri teşhisi, genellikle bir dizi tıbbi test ve görüntüleme yöntemi kullanılarak yapılır. İşte meme kanseri teşhisi için yaygın olarak kullanılan bazı yöntemler:

  1. Meme Muayenesi: Doktor, meme kanseri belirtileri açısından meme ve çevresindeki lenf düğümlerini elle muayene eder.

  2. Mamografi: Meme kanserinin erken teşhisi için en yaygın kullanılan yöntemdir. Meme dokusunun röntgen görüntüleri alınarak anormal kitleler veya kalsifikasyonlar tespit edilebilir.

  3. Ultrasonografi: Ses dalgaları kullanılarak meme dokusunun detaylı görüntüleri elde edilir. Bu yöntem, mamografi sonuçlarından şüpheli durumları daha iyi değerlendirmek için kullanılabilir.

  4. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG): Meme kanseri teşhisinde daha ayrıntılı bir görüntü sağlamak için manyetik alan ve radyo dalgaları kullanılır. MRG, diğer görüntüleme yöntemlerinden daha hassas olabilir.

  5. Biyopsi: Şüpheli bir kitle veya lezyon tespit edildiğinde, doktorlar genellikle bir biyopsi yapar. Bu işlemde, anormal hücrelerin örnekleri alınarak laboratuvar testleri için incelenir. Biyopsi sonuçları, kanserin varlığını ve tipini doğrulamak için kullanılır.

Yukarıdaki listeye artık elektronik sütyenin de dahil olması bekleniyor. Çalışmalarda başarılı olunduğunda bir çok teşhis aracının rafa kalkması ihtimali söz konusu.

elektronik-sutyen-amaci

elektronik-sutyen-nedir

Elektronik Sütyen Ne İşe Yarayacak?

Elektronik sütyen projesi MIT Media Lab'de öğretim üyesi olan Canan Dağdeviren ve ekibi tarafından geliştirilen giyilebilir bir ultrason sistemine dayanıyor. Ekip ilk prototipini hazırlayıp patentini aldı. Şu anki çalışma maliyet düşürülüp daha uygun ve daha kullanışlı olması üzerine çalışmalar yapılıyor.

Bu sistemin hayata geçirilmesi durumunda yılda 11 milyon kadına erken teşhisle tanı kanabilecek ve bu tedavi giderlerini düşürürken, beklenen yaşam ömrünü artıracak.

Canan Dağdeviren meme kanseri alanında hazırladıkları önemli buluşlarından şu sözlerle bahsetti:

"Şimdi son hızla diğer çalışmalara devam ediyoruz. Çalışmalarımız sonucunda aleti daha küçültecek ve daha kullanışlı hale getireceğiz."

Ultrason memenizin üzerine giydikten sonra gündelik işlerinizi yaparken kayıt alacak ve bunu daha önceki alınan görüntülerle karşılaştıracak. Bu kayıtların karşılaştırması esnasında herhangi bir değişim, ya da şüpheli bir görüntü saptanması durumunda farkına varılacak ve gerekli işlemler hızlı ve güvenli bir şekilde yapılacak. Tabi bunların olabilmesi için çok sayıda veri ve belli bir altyapı çalışması gerekiyor.

Giyilebilir ultrason ses dalgası ile çalıştığı için radyasyona maruziyette olmayacak. Ayrıca üzerinizde olduğu içinde mamografi gibi canınızı azaltmayacak.

Teknolojik buluşlar ilk bulunduğunda fiyatlar pahalı olabiliyor, ancak bunun zamanla düşeceği tahmin edlilyor. Fiyatı yaklaşık 1000 dolar civarında olacağı ve günlük kullanımını 3 dolar gibi olacağı öngörülüyor.

Bunun bir başlangıç olmasını temenni ediyor ve daha hızlı daha güvenilir teknolojik aletlerin bulunacağı, kişiye özel onkolojik tedavilerin geleceği günleri heyecanla bekliyorum.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meme-kanserinden-korunma-onerileri
Meme Kanserinden Korunma Önerileri

Meme kanserinin görülme sıklığı son yıllarda artış gösterdiği bilinmektedir. Meme kan…

Devamını Oku
genetik-danisma
Genetik Danışma

Genetik danışma; ailevi bir hastalığa yakalanmış kişilerin, gelecek nesillerine …

Devamını Oku
tarama-ve-tedavi-meme-kanseri-olumlerine-etkisi
Tarama ve Tedavi Meme Kanseri Ölümlerine Etkisi

Meme kanseri, kadınların korkulu rüyaları arasında yer almaktadır. Düzenli kontrol ed…

Devamını Oku