Genetik Meme Kanseri

Genetik meme kanseri BRCA 1 ve BRCA 2 ismi ile bilinen genlerdeki bozukluk sonucunda meme kanseri gelişiminin engellenememesi nedeniyle oluşum gösterir. Yaklaşık %10 ile %15 civarında kalıtsal meme kanseri ismi verilen genetik geçişli kanserlerdir. Kalıtsal şekilde bu gen bozukluğu gelecek nesillere aktarılır. Kanser geni taşıyan bir bireyin kanserin çocuklarına geçme oran %50’dir. Bu da kanserin gelişmesine neden olur.

 

 

Genetik Meme Kanseri Nasıl Önlenir?

Genetik meme kanseri taşıyan bireylerin test yaptırması gerekir. BRCA 1 ve BRCA 2 geninde bozukluk olma riskine sahip olan kişilere genetik test yapılmalıdır. Gelecek nesillere kanser aktarımı bu şekilde öngörülebilir. Genetik bozukluk görüldüğü takdirde bozukluğun ne olduğu saptanarak tedavi uygulanmaya başlanır.

BRCA 1 ve BRCA 2 Genetik Testleri Nedir?

BRCA 1 ve BRCA 2 genetik testleri bireyin meme kanserine genetik olarak yatkınlığını ölçen en önemli testler olarak bilinir. BRCA 1 ve BRCA 2 genleri ise meme kanserinin genetik yatkınlığını belirlemekte olan genlerdir. Bu yüzden bu testler uygulanarak genetik yatkınlık öğrenilebilir. Bu genler tümör süpresör proteinleri üretirler. Tümör süpresör proteinleri de hasar görmüş DNA’nın onarımında yardımcı rol oynar. DNA onarımına katkısı olduğundan hücrenin kalıtsal gereçlerinin istikrarını sağlar.

Meme Kanseri Genetik Olarak Nasıl Olur?

Meme kanseri genetik değişimler sonucu oluşur. Genlerden herhangi biri mutasyona uğramış olabilir. Genler değişmiş ise protein ürünü üretemez ya da düzgün çalışamaz. Bu durumda da DNA hasarı tam olarak tedavi edilemez. Böylece meme kanserine yol açılabilir.

genetik-testler-kimlere-yapilmalidir

genetik-meme-kanseri-nasil-onlenir

Genetik Testler Kimlere Yapılmalıdır?

Genetik testler aile bireylerinden birinde kanser görülmüşse kesinlikle yapılması gerekir. Genetik olarak geçme ihtimali yüksek olduğu için gelecek nesiller için önem taşır. Genetik test yaptırması gereken kişiler şu şekildedir;

  • Aile bireylerinde genç yaşta meme kanseri olan biri varsa
  • Aile bireylerinde her iki tarafta da meme kanseri varsa
  • Aynı ailede hem meme hem de yumurtalık kanseri varsa
  • Aile içerisinde erkek bireyde meme kanseri olmuşsa

Genetik Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Genetik meme kanseri belirtileri genetik olmayan meme kanseri belirtileri ile aynıdır. Bu belirtiler ise şu şekildedir:

  • Memesine kişi elle muayene yaptığı zaman elinde bir kitle hissediyorsa,
  • Meme başı akıntısı görüldüğü durumlarda,
  • Memede ya da koltuk altında bir şişlik fark edilirse,
  • Meme başında normal memeye bakarak farklı şekilde olduğu anlaşılırsa

meme kanseri olabilirsiniz. Bu belirtilerden herhangi biri görüldüğü anda mutlaka doktora gidilmelidir.

 

 

Meme Kanseri Gen Testi Pozitif Çıkarsa Ne Olur?

Meme kanseri gen testi pozitif çıkarsa meme kanserine neden olan gen mutasyonuna sahip olunduğu açıklanmış olur. Bireyin kanser riskini minimum düzeye indirmek için erken tanı çok önemli bir durumdur. Ailede aynı gen mutasyonunun bulunması oldukça yüksek bir ihtimaldir. Bu durumun kontrol edilmesi gerekir.

Meme Kanseri Gen Testi Negatif Çıkarsa Ne Olur?

Meme kanseri gen testi negatif çıkarsa bilinen genlerde hastalık olmadığı anlaşılır. Testin negatif çıkmasına rağmen yine de ailede meme kanseri üye olabilir. Bu durum hastalığın genetikten kaynaklanmadığını gösterir. Ayrıca kişinin kesinlikle kansere yakalanmayacağı bilgisini de vermez. Ancak kanser olma riski genetik olarak yoktur. Kanser olma riski diğer ölçeklerde aynı görünür. Meme kanseri gen testinin negatif çıkması gen mutasyonuna sahip olunmadığını gösterir. Ancak meme kanseri belirtileri kişide görünüyorsa genetiğinde olmadığını düşünerek göz ardı etmemelidir. Çevresel faktörler ya da bilinmeyen bir sebeple de meme kanseri olunabilir.

Meme Kanseri Neden Olur?

Meme kanserinin aslen neden olduğu bilinmemektedir. Ancak meme kanserinin %5-15 oranında genetik yatkınlık sebebiyle ortaya çıktığı bilinmektedir. Avrupa ve Amerika’da dünyanın diğer yerlerine göre daha fazla görüldüğünü söylemek mümkündür.

Memedeki Her Sertlik Kanser midir?

Hayır, memedeki her sertlik kanser değildir. Kadınların birçoğu memelerinde sertlik olduğunu görüp doktora başvurmaktadır. Bu sertliklerin %90-95’i iyi huylu olurken %5-10’u kötü huylu olabilmektedir.

Memede Şişlik veya Kızarıklık Varsa Ne Yapılmalıdır?

Hasta memesinde şişlik ve kızarıklık tespit ettiği vakit çok vakit kaybetmeden, her ihtimale karşı doktora başvurmalıdır. Gerekli muayene ve tetkikler yapılacaktır.

Annem Meme Kanseri Geçirdi, Benim Riskim Nedir?

Eğer kişinin annesi veya kız kardeşi gibi birinci dereceden yakın olan akrabaları meme kanseri öyküsüne sahipse, bu durum kişideki meme kanseri riskini artırmaktadır. Bu noktada uzman doktora başvurulması sayesinde gerekli test ve kontroller gerçekleştirilecektir.

Mamografi Kaç Yaşından İtibaren Yapılmalıdır?

Mamografi, meme hastalıklarının teşhisinde en önemli rolü oynayan unsurlardan bir tanesidir. Mamografinin genellikle 40 yaş ve sonrasında yapılması önerilmektedir.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meme-kanseri-tedavisi
Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanseri tedavisi hastalığın ilerlemesini önlemek ve tedavi edilmesini sağla…

Devamını Oku
meme-kanseri-ameliyati
Meme Kanseri Ameliyatı

Meme kanseri ameliyatı, her hastada farklı şekillerde yapılmaktadır. Kanserin boyutu,…

Devamını Oku
genclerde-meme-kanseri
Gençlerde Meme Kanseri

Gençlerde meme kanseri çok sık olarak görülmez. Tüm dünyada binlerce tanı almış meme …

Devamını Oku