Mastektomi

Mastektomi meme kanseri için uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Kadınlarda en sık görülen kanser meme kanseridir. Meme içindeki hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalınca meme kanseri ortaya çıkar. Tümör oluşumu gerçekleşir. Bu tümör kötü huyludur. 

 

Mastektomi Nedir?

Mastektomi, meme kanseri olan hastanın tümörlü meme dokusunun alınması işlemine verilen addır. Bu işlem memenin üstündeki cildin alınmasıyla gerçekleşir. Aynı zamanda meme dokusunun tamamı ve lenf bezleri de alınır. Tümörün yayılımına göre mastektomi tek memeye uygulanabileceği gibi iki memeye aynı anda uygulanabilir. Mastektomi işlemi son yıllarda gelişen onkoloji sayesinde daha az ihtiyaç duyulur hale gelmiştir.

mastektomi-sonrasi

mastektomi

Mastektomi Türleri Nelerdir?

Mastektomi türleri memedeki tümörün yayılımına göre değişir. Mastektomi türleri şu şekildedir;

  • Radikal Mastektomi: Meme dokusu, koltuk altı lenf düğümleri ve göğüs kaslarının alınmasıyla gerçekleştirilen bir operasyondur. Ancak günümüzde artık uygulanmamaktadır.
  • Modifiye Radikal Mastektomi: Meme dokusunun tamamının alınmasıyla birlikte koltuk altında bulunan lenf düğümleri de alınır. Bu işlemde göğüs kasları yerinde kalır.
  • Basit Mastektomi: Bu işlemde meme dokusu alınır. Koltuk altı lenf düğümleri ile göğüs kasları yerinde kalır.
  • Çift (Bilateral )Mastektomi: İki meme dokusu da alınır. Kanser riski yüksek olan kadınlara uygulanır.
  • Meme Ucu ve Areola Koruyucu Mastektomi: Meme ucunun etrafındaki kahverengi dairesel bölgenin korunarak gerçekleştirilen mastektomidir. Eş zamanlı implant,silikon ya da hastanın kendi dokusunun kullanıldığı işlemdir.
  • Deri Koruyucu Mastektomi: Meme ucu ve meme dokusunun tamamen alınma işlemdir. Diğer yöntemlerden farklı olarak meme cildi korunur.

Mastektomi Nasıl Yapılır?

Mastektomi işlemi için yapılan kesiler hangi mastektominin uygulanacağına göre değişir. Kesi atıldıktan sonra meme dokusu alınır. Eğer tümör koltuk altındaki lenf düğümlerine kadar yayıldıysa lenf düğümleri de alınır. Çıkarma işlemi tamamlandıktan sonra eğer hasta meme estetiği de istemişse aynı operasyonda bu işlem de gerçekleştirilir. Bu işlemde tamamlandıktan sonra tümör bölgesinde herhangi bir sıvı veya doku birikimi olmaması adına bölgeye kanallar yerleştirilir. En son olarak da kesi kapatılır. Bu operasyonun tamamlanması 2 ve 4 saat arasında değişiklik gösterir.

Mastektomi Riskleri Nelerdir?

Mastektomi riskleri işlem sonrasında şu şekildedir;

  • Omuz ağrısı,
  • Koltuk altında ağrı
  • Kanama,
  • Ödem
  • Enfeksiyon şeklinde sıralanabilir.

mastektomi-nedir

mastektomi-ameliyati

Mastektomi Sonrası İyileşme Süreci

Mastektomi sonrası iyileşme süreci meme kanserinin evresine göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak süreç şu şekilde ilerler. Mastektomi cerrahi bir işlem olduğu için hastanın en az 2 gün hastanede kalması gerekir. Bu süreçte hasta zaten çok hareketli olamaz. Bu süreçte de gerekli tetkikler yapılır. Kalınan süre sonunda hastaneden çıktıktan sonra hastanın bazı yapması gereken egzersizler bulunur. Bu egzersizler sayesinde meme bölgesinde sertlik oluşmaz. Verilen ilaçlar saati saatine şeklinde kullanılmalıdır. Operasyondan 2 hafta sonra dikişler aldırılabilir. Hastanın tamamen iyileşmesi ise 4 haftayı bulabilir. Kimi için bu süre daha uzun ya da daha kısa olabilir. Sütyen kullanımından ise kaçınmak gerekir.

Mastektomi Sonrası Silikon

Mastektomi sonrası silikon işlemi yapılabilir. Mastektomi sırasında deri kaybı oluşabilir. Bunun için göğüs adalesinin altına doku genişletici (boş silikon balon) konulur. Ameliyatın üzerinden üç hafta geçmesi beklenir. Bu süreçte dokuların iyileşmesi tamamlanır. Üç hafta geçtikten sonra bu silikon balonlara tuzlu su enjekte edilir. Şişirme süreci 2 ya da 3 ay kadardır. Doku genişletici yavaş bir şekilde şişer. Doku genişletici şiştikçe göğüs şişmesi de yavaş yavaş oluşur. Hedeflenen meme büyüklüğünde %50 kadar daha fazla olunca işlem durdurulur. Hasta ameliyata alınır. Doku genişletici çıkartılır. Onun yerine silikon konularak işlem tamamlanmış olur.

 

 

Mastektomi Kimlere Yapılır?

Meme kanseri teşhisi konulan ya da meme kanseri riski yüksek görülen kişilerde tedavi seçeneği olarak mastektomi uygun görülebilmektedir. Bu kapsamda meme dokusu çıkarılmaktadır. Subkutan mastektomi ise memenin hepsinin alınması gerektiği durumlarda meme içinin boşaltılıp eş zamanlı silikonla yeni meme yapıldığı ameliyatlardır.

Mastektomi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Mastektomi ameliyatı süresi, uygulanacak yönteme göre değişiklik göstermektedir. Genellikle 1 ila 3 saat arasında sürmektedir.

Mastektomi Riskli mi?

Mastektomi ameliyatı hayati açıdan risk taşımayan bir ameliyattır. Ancak her ameliyatta olduğu gibi genel anestezi alımına bağlı olarak bazı komplikasyonlar gelişebilmektedir, bu durum mastektomiye özel değildir.

Memenin Tamamı Neden Alınır?

Meme içerisinde tümörlerin yaygın bulunduğu ve memenin birden fazla yerinde eş zamanlı olarak başlayan kanserli hücrelerin olması durumunda memenin tamamı alınabilmektedir.

Mastektomi Hangi Bölüm Yapar?

Gerekli tetkiklerin yapılması durumunda mastektomi kararına varılabilmektedir. Söz konusu bu ameliyatı, genel cerrahi uzmanları yapmaktadır.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

memede-kist
Memede Kist

Memede kist oluşumu genellikle meme kanseri olunduğu anlamına gelmez. Memenin yapısın…

Devamını Oku
fibroadenom
Fibroadenom

Fibroadenom meme dokusunda gelişir. İyi huylu kitle olarak adlandırılan fibroadenomla…

Devamını Oku
meme-kanseri-belirtileri
Meme Kanseri Belirtileri

Meme kanseri belirtileri kanserin evresine ve tümörün büyüklüğüne göre değişim göster…

Devamını Oku