Meme Ağrısı

Meme ağrısı neredeyse her kadının çektiği bir sorundur. Bu ağrılar birçok farklı sebepten ötürü oluşur. Meme ağrısının bir diğer adı ise mastaljidir. Meme ağrısı mastalji olarak da bilinir. Meme ağrısı çeken kişilerde bu ağrının oluştuğu zamanın en çok adet döngüsünde yaşandığı bilinir. Ancak ağrının şiddetine ve ne zaman görüldüğüne bağımlı olarak farklı hastalıkların da belirtisi olabilir.

Meme Ağrısı Neden Olur?

Meme ağrısının nedeni birçok farklı şey olabilir. Memeyle birlikte meme ucunda da ağrı görülebilir. Meme ağrısı nedenleri arasında akla ilk gelen üreme hormonlarıdır. Meme ağrısının diğer nedenleri ise şu şekilde olabilir;

  • Memelerin büyük olması (sırt ve boyun ağrısı da yapabilen bir durumdur.)
  • Doğum kontrol hapları
  • Antidepresanların kullanımı
  • Emzirme
  • Rahatsız giysilere bağlı olarak memede oluşan yara ve tahrişler
  • Süt kanalları ve süt bezlerinde ortaya çıkan tıkanıklık, enfeksiyon gibi durumların oluşması
  • Meme kanseri
  • Menopoz sonrası dönemde kullanılan östrojen ve progesteron hormon tedavisi görülmesi

meme-agrisi-teshisi-nasil-konur

meme-agrisi-tedavisi

Meme Ağrısı Teşhisi Nasıl Konulur?

Meme ağrısı teşhisi koyarken önce kişinin şikayetlerine bakmak gerekir. Ağrı ne zamandır var? Ne süredir meme ağrısı var? Meme ağrısı sık sık mı yoksa az mı oluyor? Meme ağrısı kısa mı sürüyor yoksa uzun mu? Meme ağrısı acı şeklinde mi oluyor yoksa sürekli bir ağrı durumu mu var? Soruları sorarak gerekli tetkikler yapılır. Eğer memenin bir noktası sürekli ağrıyorsa muayene kesinlikle şarttır.

Memede Siklik Ağrısı

Memede siklik ağrısı şu şekildedir; adet görme döneminin ikinci yarısında meme ağrısı artar. Kişi adet olduktan sonra rahatlar. Bunun sebebi ise hormonel değişimlerdir. Meme adetin ikinci yarısı gebeliğe hazırlanır. Bu sebeple de ağrı oluşur. Bu ağrı genelde iki memede de görülür. Memede ağrının yanı sıra şişlik ve gerginlik de görülür. Adet dönemi yaklaştıkça ağrı oluşur. Adet olan kişide en sonunda ağrı yok denecek kadar az olur.

Meme Ağrısı Tedavisi

Meme ağrısı tedavisine başlanmadan önce kişinin hastalıkları ve kullandığı ilaçlar araştırılır. Bu ilaçların meme ağrısına bir etkisi olup olmadığına bakılır. Herhangi bir etkisi olabilecek ilaç varsa farklı ilaç kullanımına giderek ağrının geçmesi sağlanabilir. Ancak ağrı buna bağlı değilse farklı tedavi yöntemlerine yönelinir. Memede enfeksiyon oluşmuşsa ağrı yapabilir. Bu da ilaç kullanımıyla geçebilir. Kişinin adetleri düzensiz bir şekilde görülüyorsa bu da meme ağrısına sebebiyet verir. Adet düzensizliği giderildiğinde meme ağrısı da geçecektir.

meme-agrisina-ne-iyi-gelir

meme-agrisinin-gecmesi-icin-ne-yapmak-gerekir

Meme Ağrısına Ne İyi Gelir?

Tiroid bezi hastalıkları ve şeker hastalığı da görülen kişilerde meme ağrısı tespit edilmiştir. Bu hastalıkların tedavisine yönelik çalışmalar meme ağrısını da azaltacaktır. Kişi eğer hipofiz bezinden kaynaklanan kanda prolaktin hormonu yüksekliği yaşıyorsa etki olarak memede ağrı görülebilir. Bu hormonu baskılayacak olan ilaç tedavisi sayesinde meme ağrısı da geçmiş olacaktır.

Meme Ağrısının Geçmesi İçin Ne Yapılmalı?

Meme ağrısı kişinin fizyolojik ve psikolojik nedenlerine bağlı olarak ağrıyacağı gibi kişinin kendi etkenlerinden de olabilir. Örneğin iç çamaşırı seçimi çok önem taşır. Beli ve memeyi destekleyecek sutyen seçimi önem taşır. Kafeinin fazla alınması da fibrokistik değişikliklere sebebiyet verebilir. Bu durumda kafein içeren içecek ve yiyeceklerin azaltılması önem taşır. Kahve, çay, kola, çikolata ile birlikte bira peynir şarap gibi mayalı gıdaların tüketimi fazlaysa azaltılmalıdır. Östrojen hormonu bazı kadınlarda normalden daha yüksektir. Bu durum da meme ağrısına sebebiyet verebilir. Progesteron hormonu verilmesi ile östrojen hormonunun meme üzerine olan etkilerini hafifletmek mümkündür. Bu sayede ağrıda da azalma görülecektir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

gebelikte-meme-kanseri
Gebelikte Meme Kanseri

Gebelikte meme kanseri tanısı koymak zorlaşır. Kişi hamileyken hormonal etki nedeniyl…

Devamını Oku
meme-kanseri-evreleri
Meme Kanseri Evreleri

Meme kanseri, genellikle ileri evrelerde tespit edilebilen ancak ne kadar erken tanıs…

Devamını Oku
memede-kist
Memede Kist

Memede kist oluşumu genellikle meme kanseri olunduğu anlamına gelmez. Memenin yapısın…

Devamını Oku