Onkoplasti

Onkoplasti; onkolojik cerrahi ile plastik cerrahinin birleşmesi sağlanarak uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Meme kanseri tedavisi sırasında meme alınabilir. Meme ameliyatı sonrası ortaya çıkan meme kayıpları nedeniyle hastalar ağır psikolojik sorunlar yaşayabilir. Onkoplasti sayesinde ise bu sorunlar ortadan kalkar.

Onkoplasti Nedir?

Meme koruyucu cerrahi standart hale gelmiştir. Tedavi yaklaşımında kozmetik sonuçlar, hayat kalitesi ve hasta memnuniyeti gibi durumlar da çok fazla ön plana çıkmaya başlamıştır. Bunun sonucu olarak onkolojik işlem sonrası aynı seansta plastik cerrahi ile birlikte rekonstrüksiyon girişimleri başlamıştır. Bu tarz cerrahi yaklaşımlar Onkoplastik meme cerrahisi başlığı altında toplanır.

Onkoplastik Meme Cerrahisi Sonuçları

Onkoplastik meme cerrahisi daha geniş cerrahi sınırlar ile birlikte eksizyona olanak sağlar. Koruyucu radyoterapi (adjuvan RT) ile birlikte lokal nüks oranları azaltılabilir. Meme koruyucu cerrahi aksine onkoplastik cerrahi onkolojik açıdan güvenilirliği henüz tam olarak netleşmemiştir. Literatürde henüz onkoplastik cerrahinin onkolojik açıdan güvenilirliğini kanıtlayacak iyi planlanmış çeşitli çalışmalar mevcut değildir. Bu nedenle hasta seçimine çok dikkat edilmelidir. Mutlaka radyasyon onkologları ve medikal onkologlar ile birlikte cerrahi öncesinde hastaların değerlendirilmesi gerekir.

onkoplastik-meme-cerrahisi

onkoplastik-meme-cerrahisi-nasil-yapilir

Onkoplastik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Onkoplastik cerrahide radyoterapi açısından “ilave doz” uygulanacak tümör lojunun belirlenmesi gerekir. Gerek volüm azaltmaları gerekse cerrahi teknikler nedeniyle bu tip hastalarda tümör lojunun belirlenmesinde zorluklar mevcuttur. Cerrahi sonrası tümör lojunu belirlemek amacıyla klipsler yerleştirilmiştir. Ancak uygulanan cerrahi teknik nedeniyle bu alanı net olarak belirlemek her zaman mümkün değildir. Onkoplastik cerrahi serilerinde seromanın (meme kanser cerrahisi sonrasında ortaya çıkan ölü boşlukta seröz sıvı birikimi) bazı durumlarda tümör yatağının dışına taştığı gözlenir.

Onkoplasti Teknikleri Nelerdir?

Onkoplasti teknikleri tümörün memede yayılımına göre değişir. Onkoplasti şu şekillerde yapılabilir;

  • Tümör boşluğunun çevresindeki sağlıklı meme dokusu ile doldurulması işlemi: Tümörün çok büyük olmadığı durumlarda kullanılır. Tümörün çıkarıldığı boşluğun çevresindeki meme dokuları cilt altı dokusundan ayrılır. Ayrılan bu doku boşluğun içerisine doğru kaydırılır. Dikiş atılarak birbirine yaklaştırılır. Böylece tümör boşluğu doldurulmuş olur.
  • Tümör boşluğunun memenin çevresindeki kas dokuları ile doldurulması işlemi: Bu işlem tümör büyükse ve memenin korunması zorsa uygulanır. Meme başı, meme halkası ve meme derisine koruyucu mastektomi ve implant ameliyatı uygulanmasıdır. Ameliyata meme cerrahının yanı sıra plastik cerrahi uzmanının da katılması gerekir.
  • Redüksiyon mammoplasti: Büyük ve sarkık memelerde meme boyutu küçültülür. Meme kanseri içeren dokunun uygun teknikle meme küçültme işlemiyle beraber çıkarılması işlemine redüksüyon mammoplasti denir.

 

 

Onkoplastinin Amacı Nedir?

Onkoplastinin amacı meme kaybını önlemektir. Meme kanseri zorlu bir süreçtir. Kanserin evresine göre hastalığın seyri farklılık gösterir. Bu sürecin sonuna gelebilmek ve hastaların sağlığına kavuşabilmesi için birçok tedavi görürler. Tedavilerden biri cerrahi işlemdir. Cerrahi işlem sonucunda kişi memelerinin birini ya da ikisini aldırmak zorunda kalabilir. Kişi sonunda sağlığına kavuşsa bile vücudunun eksik olan bu parçası psikolojik etkenlere sebep olabilir. Bu durumda ise onkoplasti sayesinde kişi eski görünümünü tekrar alabilir.

Onkoplasti ile Meme Kanseri Tedavisi

Onkoplastik cerrahi erken evre meme kanserinde uygulanabilir. Multidisipliner onkoloji konseyleri tarafından değerlendirilen ve iyi seçilmiş hasta gruplarında çözümcül bir yaklaşımdır. Lokal ileri evre hastalarda ise standart yaklaşımın mastektomi olması uygun olur

onkoplastik-meme-kanseri-cerrahisi

onkoplasti-ile-meme-kanseri-tedavisi

Onkoplasti Süreci Nasıldır?

Onkoplasti işlemi yapıldıktan bir gün sonra hasta taburcu edilir. Çok ağrılı bir işlem değildir. Ameliyat alanına yerleştirilen direnden gelen sıvı günde 25 mm kadar azalması beklenir. Bu azalma olunca hasta kontrole gider ve diren çıkarılır. Doktorunun belirlediği süre aralıklarında kontrole gidilmesi önem taşır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

tel-ile-isaretleyerek-telli-biyopsi
Tel ile İşaretleyerek(Telli) Biyopsi

Tel ile işaretleyerek (telli) biyopsi muayenede ele gelmeyen, sadece ultrasonografi, …

Devamını Oku
meme-kanseri-ile-ilgili-efsaneler
Meme Kanseri ile İlgili Efsaneler

Soya ile ilgili araştırmalar yıllar boyunca çelişkili olmuştur. Soya östrojeni taklit…

Devamını Oku
guncel-genel-cerrahi-calismalari-ii
Güncel Genel Cerrahi Çalışmaları II

Mastalji, meme başı akıntısı ve ele gelen meme kitleleri poliklinik şartlarında yaygı…

Devamını Oku