Triangüler Rezeksiyon

Memenin alt kadranlarında yer alan tümörleri çıkarttığınızda kozmetik sorunların oluşması mümkündür. Kuş gagası deformitesine neden olabilir. Oysa lumpektomi (tümörün tamamen çıkarılması) kavitesine (boşluk) etraftaki dokuların kaydırılması ile memenin alt polü yeniden oluşturulabilir. Bu amaçla:

  • Memenin saat 5-7 hizasındaki lezyonlarına geniş eksizyonuna (tümörü çıkarma) olanak sağlayabilen triangle rezeksiyon kullanılır.
  • Triangle insizyonlar; radial yerleşen veya cilde yakın lezyonlar yanında derin lezyonlar içinde kullanılabilir.
  • Tam kat wedge şeklinde deri spesmeni ve glandüler dokunun çıkarıldığı bu teknik ile bu bölgede yerleşen daha büyük lezyonlar da çıkarılabilir.

 

Triangüler Rezeksiyon Nasıl Yapılır?

Triangüler rezeksiyon şu şekilde yapılır;

  • Memedeki lezyonun üzerindeki deriye üçgen ya da wedge insizyon yapılır.
  • Deri geçildikten sonra göğüs duvarına doğru altta yatan glandüler doku çıkarılır.
  • Yara kapatılırken çevredeki alt iç ve alt dış kadran glandüler dokuları tam kat yaklaştırılır.
  • İşlemi tamamlamak için inframamarian katlantı yapılır. Kat kat inframamarian katlantının fibröz dokuları ile memenin glandüler ve fibröz dokularının yaklaştırmak sureti ile kapatılır
  • Bunu müteakip daha küçük sütür materyali ile cilt kapatılır.

triangüler-rezeksiyon-nedir

triangüler-rezeksiyon-nasil-yapilir

Triangüler Rezeksiyon Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Triangüler Rezeksiyon işleminde kollateral kan dolaşımı yetersiz olabilir. Parsiyel ve tam kat nekroz ile karşılaşılabilir. Bununla baş etmek için aşağıdaki prensiplere dikkat etmek gerekir.

  • Köşelerde dokulara nazik yaklaşılmalı,
  • Yaraları kapatırken gerilimi azaltılmalı,
  • Deri ve alttaki dokuları travmatize edici etkisi olan ekartörleri bu köşelerde kullanmaktan kaçınmalı,
  • Distal köşedeki perfüzyon bozukluğu oluşması riskini azaltmak için köşelerde “round off” tekniği ek strateji olarak kullanılabilir. Deride oluşabilecek defektleri inframamarian katlantının ortasındaki deride bunu karşılayabilecek alan yaratmak amacı ile doldurulabilir.

İnframmarian Rezeksiyon Nedir?

Memenin alt ve posterior kısımlarında yerleşen kanserlerin çıkarılması için uygun bir işlemdir. Memenin altına saklanan inframamarian katlantıya uyan bir kesiden yapılır. Lezyonun üzerine uyan deri korunur. Bu yüzden inframamarian yaklaşım pozitif cerrahi sınır riskini azaltmak için memede yüzeyel yerleşen meme kanserlerinin çıkarılması için önerilmez.

  • Diseksiyon tümörün en az 3 cm üst kısmındaki retromamarian yağlı plana doğru yapılan bir işlemdir. Burada pozisyon bimanual muayene, deride işaretlemeler, telle işaretlemeler, ultrason veya bunların bir kombinasyonu ile belirlenir.
  • Daha derin lezyonlarda kasın fasiyası da çevre dokularla birlikte çıkarılmalıdır.
  • Yaranın kapatılması oluşturulan kaviteye derideki retraksiyonu azaltmak veya önlemek için cerrahi sınırları yaklaştırmakla başlar. Bu adım göğüs duvarından oldukça geniş mobilize edilmiş olan memelerde nispeten kolay yapılır. Ancak eğer ek mobilizasyon gerekirse retromamarian yağ planının veya subkutan doku planının diseksiyonu kaviteyi kapatmayı başarmak için yapılabilir.
  • En sonunda yaranın kapatılması daha küçük numaralı absorbe edilebilen sütürlerle kat kat kapatılır
  • 2-0 veya 3-0 absorbe edilebilen sütürlerle inframamarian dokuların yaklaştırılması ile tamamlanır.

Redüksüyon Mamoplastisi Nedir?

Redüksüyon Mamoplastisi ile hem hastadaki tümör alınır hem de meme estetiği yapılır. Bu işlemin avantajları şöyledir;

  • Daha büyük kitleleri geniş bir şekilde çıkarma işlemi yapılabilir.
  • Meme tekrar oluşturulabilir. Parçalı kusurların gizlenir ve aynı anda estetik şekilde memeyi düzeltir.

Derideki insizyonu planladıktan sonra memedeki tümörün çıkarılması inframamarian katlantıyı, etkilenen deriyi göğüs duvarına doğru glandüler kısımları kesmek ve deri yüzeyine sağ tarafa doğru diseksiyon planı sürdürülür. Yaranın kapatılması insizyonu birkaç adet stapler ile yaklaştırmakla başlar bu özellikle inferior, medial ve lateral insizyonlarda yapılır. Parankimin, dermisin ve derinin kat kat kapatılması zamanla oluşacak en son meme şeklini oluşturmayı sağlar.

Redüksüyon Mamoplastisinde Oluşabilecek Sorunlar

Redüksüyon mamoplastisinde oluşabilecek sorunlar arasında deri ve yağ nekrozu en sık görülen komplikasyonlardır. Özellikle sigara içenlerde ve obezlerde görülür. Nipple areola nekrozu hastaların yaklaşık %3’ünde görülür.

rezeksiyon-mamoplastisinde-olusabilecek-sorunlar

redüksüyon-mamoplastisi-nedir

İnferior Pediküllü Redüksüyon Nedir?

Özellikle meme başının hemen üzerine yerleşen yada alt iç veya dış kadrandaki lezyonlar için uygun bir operasyondur. Basit ve güvenilir olması nedeniyle sıkça kullanılan bir tekniktir. Küçükten büyüğe çeşitli meme boyutu olan hastalarda kullanılır. Hatta makromasti ve çok ciddi pitozu olan memelerde dahil bu teknik uygulanabilir. Bu teknikle makromastisi olan hastalarda dahi 3.,4. ve 5. interkostal sinirlerin cilde uzanan dalları korunur.

Superior Pediküllü Redüksüyon Nedir?

Bu teknik özellikle saate göre 5, 6 ve 7 hizasında lezyonların geniş olarak çıkartıldığı durumlar için uygundur. “Virgül şeklinde mamoplasti” özellikle saat 6 hizasındaki lezyonlar için küçük ya da orta boydaki memelere önerilir. Superior Pediküllü Redüksüyon ve inferior pediküllü redüksiyon mamoplasti karşı meme ile simetriyi sağlamak içinde kullanılan yöntemlerdir.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

tarama-ve-tedavi-meme-kanseri-olumlerine-etkisi
Tarama ve Tedavi Meme Kanseri Ölümlerine Etkisi

Meme kanseri, kadınların korkulu rüyaları arasında yer almaktadır. Düzenli kontrol ed…

Devamını Oku
granulomatoz-mastit-nedir
Granülomatöz Mastit Nedir?

Granülomatöz mastit, memede nadiren görülen enflamatuar bir hastalık olup daha çok do…

Devamını Oku
brca-gen-testi-nedir
BRCA Gen Testi Nedir?

Meme kanserlerinin yaklaşık  %10'unda nedenin genetik olduğu görülmektedir. …

Devamını Oku