Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanseri tedavisi hastalığın ilerlemesini önlemek ve tedavi edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir yer tutar. Meme kanseri özellikle kadınlarda sıklıkla rastlanan bir kanser türüdür. Hayatı boyunca her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanır.  Meme kanseri en sık olarak süt kanallarında görülür.Aynı zamanda  memelerin süt yapan bezlerinde de gelişir. Meme kanseri genel olarak menopoz döneminde olan kadınlarda görülmekle beraber, herhangi bir yaşta da meydana gelme durumu da söz konusudur. Meme kanserinin kadınlara oranla erkeklerde görülme durumu daha sıktır. Her 100 kadın meme kanserine karşılık, bir erkek meme kanseri görülür.

Meme Kanserinin Tedavisi Nasıl Yapılır

Meme kanseri tedavisi hastalığın ilerlemiş olduğu duruma, hastalığın evresine, kanserin patolojik tipine, gösterdiği özelliğe ve kişinin sağlık durumuna bakılarak karar verilen bir yöntemdir. Meme kanseri tedavisi sırasında cerrahi yöntem, radyoterapi, hormonterapi ve kemoterapi şeklinde yöntemlerden yardım alınır.

Cerrahi Uygulaması

Cerrahi tedavi de Meme koruyucu cerrahi, yani sadece kanserli bölgenin alınması, ya da mastektomi denilen tüm memenin alınması işlemi yapılabilir. Her iki işlemde de koltuk altı lenf bezleri ameliyat esnasında kontrol edilir. Ameliyat esnasında özel bir boya koltuk altındaki ilk lenf bezi bulunur ve hemen o anda patolojik incelemesi yapılır. Patolojisi ameliyat esnasında temiz gelen hastalarda koltuk altındaki tüm bezeleri almaya gerek yoktur. Eğer patolojisinde ayılma varsa o esnada tüm koltuk altı temizlenir. Uygulanan cerrahi yöntem de ilk olarak meme alınmadan yapılacak olan işlemlere özen gösterilir. Son zamanlarda uygulanmakta olan işlemler ile birlikte meme korunmakta ve bu konuda olumlu sonuçlar alınmaktadır. Memenin alınması gerektiği zamanlarda da plastik cerrahi tarafından yeni meme yapımı gerçekleştirilir.

Radyoterapi Uygulaması

Radyoterapi yani ışın tedavisi sırasında X ışınları meme bölgesine ve koltuk altına uygulanır. Bu işlem cerrahi işlemin arkasından kanserli hücrenin yok edilmesi için yapılan bir işlemdir. Kullanılan bu yöntem dört ya da altı hafta gibi bir süre içerisinde gerçekleştirilir. Haftada beş gün olacak şekilde uygulanır. Radyoterapinin gösterdiği bir de yan etkileri vardır. Radyoterapi tedavisinin uygulandığı kadınlar halsizlik yaşarlar. Memede şişme ve ağırlık ortaya çıkar. Tedavi gören bölgede güneş yanığı gibi bir renk meydana gelebilir. Yaşanan yan etkiler bir sene içerisinde kendiliğinden geçer.

Kemoterapi Uygulaması

Kemoterapi uygulamasında yani ilaç tedavisinde kanser hücrelerinin ölmesine yardımcı olacak ilaçlar kullanılır. İlaçlar ağız yolu ile ya da damardan alınır. Bu sayede bütün vücuda yayılır. Uygulama kürler şeklinde uygulanır. Tedavi sırasında dört ya da altı kür uygulanır. Kürler üç hafta sürecek şekilde uygulanır. Toplamda üç ya da beş aylık bir tedavi uygulanır. Vücutta kanser kalmasa dahi vücudu koruma altına almak amacı ile ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavi yöntemine adjuvan kemoterapi ismi verilir. Neoadjuvan kemoterapi uygulamasında tümörün boyutlarını küçültmek amacı ile uygulanır.

Hormon Tedavisi

Meme kanser hücrelerinin bazıların hormon algılayıcılar ile östrojene bağlanır. Meme kanseri tedavisi sırasında kanser hücrelerinin büyümelerini ve artmalarını önlemek amacı ile uygulanan bir tedavi yöntemidir. Meme kanseri tedavisinde, yumurtalıklardan salınan östrojen hormonun, meme kanseri hücrelerine etkisini önlemek için yapılan bir tedavidir.Bu sayede östrojen etkisi ortadan kaldırılarak kanserin gelişmesi önlenir.

Meme Kanseri Ameliyatı Hakkında Merak Ettikleriniz

 

 

  • Meme kanseri cerrahisinde meme tamamen alınmalı mıdır?

 

 

Meme kanseri tek bir odakta bulunuyorsa, meme kanseri çıkarıldıktan sonra yeterli meme hacmi kalıyorsa tüm memenin alınmasına gerek yoktur.

  • Onkoplastik cerrahi (meme koruyucu) nedir?

 

 

Onkoplastik cerrahi meme  koruyucu cerrahi yapılan meme kanserli hastalarda tümörlü dokunun çıkarılmasını takiben, oluşan defektin ya da deformitenin,  onkololojik prensiplerden ödün vermeden  estetik olarak düzeltilmesine olanak sağlar.

  • Onkoplastik cerrahi ne zaman uygulanmalıdır?

 

 

Fazla meme dokusu çıkarmak gerektiğinde, tümörün büyük olması durumunda, tümörün memenin üst, orta ve iç bölgelerinde olma durumunda ve memenin büyük olması durumunda uygulanabilir.

  • Meme koruyucu cerrahi kimlere uygulanmaktadır?

 

 

Meme koruyucu cerrahi özellikle erken evre (evre 1 ve evre 2) hastalarda güvenle yapılabilir. İleri evrelerde ise önce kemoterapi evre küçültülür ve meme koruyucu cerrahiye uygun hale getirilip ameliyat edilebilir.

  • Meme koruyucu cerrahisinin uygulanmasının mümkün olmadığı durumlar nelerdir?

 

 

Teorik olarak tüm meme kanserli hastalara meme koruyucu cerrahi yapılabilir. Meme koruyucu cerrahi için meme kanseri kitlesi ile memenin hacmi arasındaki oran çok önemlidir. Kitle çıkartıldığında meme dokusu kalmayacaksa meme koruyucu ameliyat yapmanın bir anlamı yoktur. Meme hacmi yeterliyse ileri evre meme kanseri hastalarında bile kemoterapi (neoadjuvan) sonrası meme koruyucu cerrahi yapılabilir.

  • Meme kanseri ameliyatı sonrası hasta nelere dikkat etmelidir?

 

 

Meme kanseri sonrası patoloji sonucuna göre mutlaka bir medikal onkoloğun takibinde olmalı ve tedavisini tamamlamalıdır. Bu tedavi genelde kemoterapi ve gerektiğinde radyoterapi eklenerek yapılmaktadır. Tedavi sonrası klinik muayene, radyolojik görüntüleme (mamografi, ultrason, PET, MR) ve biyokimyasal tahiller ile takip edilmelidir.

  • Meme kanseri tedavisi sonrası hamile kalınabilir mi?

 

 

Meme kanseri ameliyatı sonrası hamile kalınabilir. Özellikle kemoterapi planlanan hastalarda bir kadın doğum doktoru ile beraber yumurta dondurularak tedavi sonrası gebe kalınabilir.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meme-kanseri-teshisi
Meme Kanseri Teşhisi

Meme kanseri teşhisi için kişinin kendi yapacağı bazı kontrol yöntemleri bulunur. 40 …

Devamını Oku
meme-kanserinde-merak-edilenler
Meme Kanserinde Merak Edilenler

Şu ana kadar genetik olarak ilişkilendirilen BRCA 1 ve BRCA 2 gen mutasyonlarında ail…

Devamını Oku
tel-ile-isaretleyerek-telli-biyopsi
Tel ile İşaretleyerek(Telli) Biyopsi

Tel ile işaretleyerek (telli) biyopsi muayenede ele gelmeyen, sadece ultrasonografi, …

Devamını Oku