Memede Kalsifikasyon (Kireçlenme)

Memede kalsifikasyon yani meme kireçlenmesi mamografi sayesinde saptanabilir. Meme kireçlenmesi memede oluşan küçük çapta kalsiyum çökmesinin parçacıklarıdır. Meme dokusu süt üretir. Sütün içerisinde de çok fazla miktarda kalsiyum bulunur. Kalsiyum uzun süre meme dokusunda kalınca burada donar. Bu donma sonucunda da kireç parçacıkları oluşur. Kireçlenme genelde menopoz sonrası döneminde olan kadınlarda daha çok görülen bir durumdur.

Memede Kireçlenme Nasıl Anlaşılır?

Memede kireçlenme mamografide memede belirli bir bölgede görülebilir. Aynı zamanda dağınık tarzda da görülebilir. Mamografi bu kireçler sayesinde meme kanserinin çok erken aşamada yakalanmasını sağlar. Bazı durumlarda ise kanser olmayan durumlarda in situ kanser olarak ifade edilen kanserin başlangıcı olan aşamada erken teşhis konulmasını sağlar. Ancak meme muayenesinde, ultrasonografide ve magnetik rezonansta saptaması yapılamaz.

 

Meme Kireçlenmesi Meme Kanserine Yol Açar mı?

Meme kireçlenmesi meme kanserine yol açmaz. Memedeki kireçlenmelerin çoğunluğu iyi huyludur. Eğer 1 mm’den küçük meme kalsifikasyonları varsa meme kanserinin başlangıç belirtisi olarak da görülebilir. Meme kireçlenmesinin sebepleri; meme enfeksiyonları, meme kisti, meme kanalı ektazisi, meme ameliyatı sonrası oluşan yara (skar) dokusu, fibroadenom, yağ nekrozu ve meme ameliyatı sonrası uygulanabilen radyoterapi olarak gösterilebilir.

Mamografide makro-kalsifikasyonlar ve mikro-kalsifikasyonlar olmak üzere iki tip meme kireçlenmesi görülebilir. Ayrıca mamografide damar ya da ciltteki kireçlenmeler de görülebilir. Bunlar meme kanseri açısından genellikle risk taşımayan, damar sertliği veya cilt üzerinde deodorant, losyon, pudra kalması gibi sebeplerle olabilen bulgulardır.

Makrokalsifikasyonlar Nedir?

Makrokalsifikasyonlar 0,5 mm’den fazla olan kireç çökeltisidir. Meme dokusunda rastgele oluşan bu yapılar oldukça yaygın olarak görülür. Mamogramda çizgiler veya noktalar olarak görülür. Genellikle kanser değildirler, iyi huyludurlar. 50 yaş üstündeki kadınlarda sıkça rastlanır.

 

Mikrokalsifikasyon Nedir?

Mikrokalsifikasyon meme dokusunda rastgele oluşan çapı 0,5 mm az kireç çökeltisidir. Genellikle iyi huyludur. Fakat gösterdikleri özelliklere göre meme kanserinin erken bulgularından biri olabilir. Özellikle memenin bir bölgesinde kümeleşmiş olan kireçlenmeler, kümeleşmenin çok yoğun olmasıyla birlikte farklı şekil ve boyutlarda olan mikrokalsifikasyon meme kanseri açısından riskli olabilir.

Memede Kalsifikasyon (Kireçlenme) Neden Olur?

Memede kalsifikasyon (kireçlenme) birçok sebepten ötürü meydana gelebilir. Bu sebepler şu şekilde sıralanabilir;

  • Enfeksiyon,
  • Yağ nekrozu ya da ölü yağ hücreleri,
  • Yaralanma
  • Ameliyattan kaynaklanan travma olması,
  • Meme kanalı ektazisi
  • Tıkalı süt kanalları,
  • Meme kanseri için görülmüş olan radyasyon tedavisi
  • Kan damarlarındaki ateroskleroza benzer oluşumların görülmesi,
  • Meme kanseri

Memede Kalsifikasyon (Kireçlenme) Teşhisi Nasıl Konulur?

Mamografi inceleme sonucunda saptanılan kalsifikasyonların kanser başlangıcı söz konusu olabilir. Bu durumdan şüpheleniliyorsa ileri tetkik gerekir. Mamografi, ultrasonografi ve manyetik rezonans uygulanabilir. Mamografi çekimi ile izlem eşliğinde iğne biyopsileri ya da vakum biyopsileri ile parça alınabilir. İnce iğne biyopsisi ya da kalın iğne biyopsisi, alınacak parçanın yapısına göre belirlenir.

Memede Kalsifikasyon (Kireçlenme) Tedavisi Nasıldır?

Memede kalsifikasyon tedavisi hastanenin teknik yapısına göre değişiklik gösterebilir. Kireçlenme tedavisinde vakumlu biyopsi yöntemi kullanılabilir. Eğer vakumlu biyopsi yapılamıyorsa cerrahi operasyondan önce memede mikrokalsifikasyonun saptandığı yere tel ile işaretlenme yapılır. Telle işaretlemenin amacı cerrahın kireçlenen yeri kolayca bulabilmesidir. Tel bulunan yer ve bölge kolayca çıkartılır. Çıkarma işlemi yapıldıktan hemen sonra tekrar mamografi çekilir. Mamografide kireçlenme kalıntısı kalmadığı görüldüğü zaman ameliyat bitirilir. Eğer kireçlenmeler bitmemişse temizlenen bölge genişletilir. Bu işlemden sonra da ameliyat son bulur. Ameliyat sonrasında patolojiye doku örneği verilir. Doku örneği sonucuna göre tedaviye nasıl devam edileceği belirlenir.

Meme Kireçlenmesi Nedir?

Kalsifikasyonlar, memelerde meydana gelen küçük kalsiyum birikintilerinden oluşmaktadır. Belirti ya da şikayetlere sebep olmazlar. Doktorun söz konusu bu kireçlenmeleri rutin meme kontrolü kapsamında teşhis etmesi zordur.

Memede Kalsifikasyon (Kireçlenme) Türleri Nelerdir?

Makro-kalsifikasyonlar ve mikro-kalsifikasyonlar olmak üzere toplamda 2 tür meme kireçlenmesi görülmektedir. Bazı hastalarda her iki tür de aynı anda görülebilmektedir.

Memede Kalsifikasyon (Kireçlenme) Neden Olur?

  • Enfeksiyon,
  • Yaralanma veya ameliyat kaynaklı travmalar,
  • İnvaziv meme kanseri (klasik meme kanseri),
  • Memede sıvı dolu keselerin bulunması,
  • Ölü yağ hücreleri,
  • Meme kanseri esnasında uygulanan radyasyon tedavisi gibi nedenlerden dolayı memede kalsifikasyon meydana gelebilmektedir.

Meme Kireçlenmesine Riskini Artıran Diğer Faktörler Nelerdir?

  • Meme kanseri öyküsü,
  • Ailede meme kanseri öyküsünün olması,
  • BRCA1 ve BRCA2 mutasyonlarına sahip olunması gibi faktörler meme kireçlenmesi riskini artırmaktadır.

Meme Kalsifikasyonları Kanser Açısından Şüpheliyse Neler Yapılabilir?

  • Söz konusu kireçlenmeleri daha yakın takip edip görüntülemek için mamografi çekilir,
  • Önceki mamografi görüntüleri incelenir,
  • Meme MR taraması yapılır,
  • Meme biyopsisi yapılır.
 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

hasta-icin-meme-biyopsisi
Hasta İçin Meme Biyopsisi

Hasta için meme biyopsisi memede rastlanan kitlelerin tanısını koymak için uygulanan …

Devamını Oku
meme-kanserinde-merak-edilenler
Meme Kanserinde Merak Edilenler

Şu ana kadar genetik olarak ilişkilendirilen BRCA 1 ve BRCA 2 gen mutasyonlarında ail…

Devamını Oku
Meme Kanseri ve HPV Arasındaki İlişki

Human papilloma virüsü (HPV) ve meme kanseri arasındaki ilişki, bilimsel olarak araşt…

Devamını Oku